“Je bent een info-junkie!”
Zo werd ik vandaag genoemd. Ik ben er nog steeds niet uit of dit bedoeld was als compliment of eerder als belediging….
Ik vatte het echter niet negatief op. Maar zag het eerder als een bevestiging van de uitgebreide tijd die ik besteed aan lezen, kijken, luisteren en studeren. Over welke onderwerpen? Mijn huidige focus ligt vooral op digitale transformatie. Momenteel lees ik het boek 'Digitale Transformatie' van Sander Jansen en James Van de Merbel. Ik verdiep me ook in me in alles wat met ‘data’ te maken heeft, het belang ervan, alsook de ethische aspecten rond dataverzameling van bvb sociale media (o.a. de Netflix-documentaire ‘The Great Hack’, die het gebruik van Facebook-data door Cambridge Analytical in de Trump-verkiezingscampagne en de Brexit-Leave-campagne blootlegt kan ik aanraden; daarnaast zijn ook documentaire “So much about Digital” & “The social dilemma' meer dan boeiend). En tegelijkertijd volg ik nu ook een intensieve opfriscursus Spaans.
Dus ja, de opmerking intrigeert me wel… Is ‘info-junkie’ zelfs een woord?!
Blijkbaar wel!
Zie woordeboek hier :
Zojuist ontdekte ik dat er zelfs verschillende soorten infojunkies bestaan! (hier)Deze omvatten Scientist, Infopreneur, Salesman, en Creative. Ik veronderstel dat ik vooral aansluit bij het creatieve type. Altijd weer maak ik de reflectie : ‘wat kan ik hiermee?’, ‘hoe kan ik het toepassen’?.
En nu ik deze definities en artikels lees, herken ik mezelf wel in heel wat van de beschrijvingen. Ja, ik ben dus waarschijnlijk wel verslaafd aan nieuwe informatie, in die zin dan dat ik graag nieuwe dingen leer; vooral dan over dingen die mijn pad kruisen. En ja, het kan misschien wel als een soort verslaving worden beschouwd, omdat ik, als ik een te lange periode heb waarin ik me niet in iets nieuws verdiep, een innerlijke rusteloosheid ervaar, een soort hersen-geknaag. Mijn geest verlangt naar informatie om te verwerken of om over na te denken.
Daarom begint mijn dag doorgaans met een gretige scan van nieuwskoppen, technologische updates en feeds op sociale media. En zo nu en dan… zeggen mijn hersenen wel eens ‘Stop!’. “Te veel denken momenteel”. En dan geniet ik van luie momenten, sociale evenementen, sporten of... ga ik binge watchen naar een ‘verstand-op-nul’ serie.
Maar …. Is dit dan negatief?
Dat ik misschien wel een infojunkie ben, heeft me wel vaker geholpen bij het oplossen van problemen, of om inspiratie en kennis naar anderen te brengen, of om een nieuw perspectief te krijgen (dit is het beste voorbeeld… Ik kende de term niet eens, en het geeft mij wel een nieuw perspectief op mij/mijn gedrag). Het kan ook een startpunt zijn voor een interessante discussie tijdens een netwerkevenement; of …
Waar ik me niet echt in herken in bepaalde artikels, is het concept van ‘verlamming door analyse’. Ik vind niet dat ik mezelf verlies in het najagen van dat ene extra stukje informatie. Hoewel ik geniet van het ‘proces van lezen’, wordt het wel altijd gedreven door een specifiek doel. En denk ik voortdurend na ‘hoe kan ik dit toepassen’; ‘hoe verhoudt dit zich tot wat ik zie of wat er gebeurt’. … Bovendien maak ik gebruik van de kennis die ik opdoe. Ik ben ook selectief in waar ik mezelf over wil onderwijzen. Ik beperk mezelf ook niet tot alleen korte online berichten die soms oppervlakkig of opportunistisch kunnen zijn. Ik geniet echt van de diepgang van een goed boek. Ik maak zelfs aantekeningen tijdens het lezen ervan en maak er een punt van om mijn aantekeningen samen te vatten en opnieuw te bekijken om ervoor te zorgen dat de essentie van het materiaal zoveel en zolang mogelijk blijft hangen.
Toch heeft de opmerking ‘je bent een infojunkie’ wel tot enige introspectie geleid.
Als onze hersenen op nieuwigheden reageren door dopamine vrij te geven; de zogenaamde ‘feel-good’ neurochemische stof; en als dit inderdaad vergelijkbaar is met wat er gebeurt bij verslavingen aan drugs… dan klopt de vergelijking met een junk inderdaad. En ik accepteer dat er een reëel risico bestaat dat er ‘niet wordt geleverd’, maar dat alles blijft hangen bij de verslaving van ‘info verzamelen’.
Dus, vanaf nu, zal ik er meer van bewust zijn dat ik niet verslaafd ben aan leren, maar wel verslaafd wil zijn aan het ondernemen van 'actie’ (citaat door iemand; maar ik weet niet meer wie).
En ik zal mijn verslaving blijven koesteren, omdat die me net naar nieuwe paden of interessante gesprekken gaat leiden.
Ik onthou vooral :
"Hallo, Ik ben Els.
En ik ben verslaafd! 😉"
Misschien vind je dit wel interessant om te lezen
Ben jij een infojunkie (EN)?
Hoe je leven om zeep is als een infojunkie (EN)
Een eenvoudige manier om informatie overbelasting te vermijden (EN)
Comments